kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Makaron z kurczakiem i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świeże warzywa, mięso kurczaka i pełnoziarnisty makaron to szybki, nieskomplikowany pomysł na kolorowy, pożywny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz go w zaledwie 30 minut.

Makaron z kurczakiem i warzywami

Składniki:

Makaron z kurczakiem i warzywami

podtawowe

  • 500g mięsa z kurczaka (pierś, udka bez skóry)
  • 2 małe cebule
  • mała cukinia
  • Strąk czerwonej papryki
  • Kolba kukurydzy (zamiennie ½ puszki)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, biały pieprz, tymianek
  • łyżka masła + łyżka oliwy do smażenia
  • 2 szklanki bulionu
  • Duża łyżka maki pszennej

 

  • 500g razowego makaronu

Sposób przygotowania:

Makaron z kurczakiem i warzywami
Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem (1:1) do miękkości. Odcedzamy. Odcinamy ziarna kukurydzy.

Makaron gotujemy al dente wg. czasu na opakowaniu. Odcedzamy. Skrapiamy oliwą z oliwek i ostawiamy w przykrytym pokrywka garnku. Cebule kroimy w piórka, cukinie i paprykę w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą i szklimy cebule z czosnkiem. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli, oprószamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz tymiankiem.

Kiedy mięso się przesmaży dodajemy na patelnię kukurydzę, cukinię i paprykę. Przesmażamy razem około 3 minut. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z mąką pszenną i zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu kilka minut do mi miękkości warzyw.

Serwować z makaronem, posypane świeżą bazylią i tymiankiem.




Tagi:

makarony dania