eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Świąteczna ćwikła Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Własnoręcznie przyrządzona ćwikła z chrzanem jest najlepszym dodatkiem do świątecznych jajek, wędlin i mięsiw.

Świąteczna ćwikła Eli

Składniki:

Świąteczna ćwikła Eli

ćwikła

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 1 - 2 słoiki chrzanu

dodatki

  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • ocet do smaku

Sposób przygotowania:

Świąteczna ćwikła Eli

przygotowanie buraków

Świąteczna ćwikła Eli
Buraki ugotować, obrać ze skórki i ostudzić.

Buraki ( najlepiej małe i równe ) umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, gotować aż będą miękkie i odcedzić. Gorące buraki zalać zimną wodą, palcami obrać ze skórki, odciąć ogonek i końcówkę.

przygotowanie buraków cd

Świąteczna ćwikła Eli
Zetrzeć na tarce z małymi oczkami obrane buraki.

Obrane buraki zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

przygotowanie ćwikły

Świąteczna ćwikła Eli
Do buraków dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Do buraków dodać jeden lub dwa słoiki chrzanu ( według gustu ) , sól, cukier, ocet do smaku i dokładnie wymieszać. Podawać jako dodatek do świątecznych jajek, mięs i wędlin.

Smacznego!