Sposób przygotowania:
Makaron z kurczakiem w sosie jogurtowo- serowym
Makaron
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, zrobić w mące dołeczek i wybić do niego jajka, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
Rozwałkować ciasto na placki, zwinąć w rulony i kroić w szersze paski tak jak na makaron tagliatelle.
Sos:
Masło roztopić na patelni, dodać obraną i pokrojoną cebulę w kostkę przesmażyć na rumiano, dodać obrany i przeciśnięty czosnek.
Piersi pokroić w paski, dodać do cebuli, razem na wolnym ogniu smażyć do miękkości mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Następnie dodać jogurt i starty na tarce żółty ser, chwilę poddusić do rozpuszczenia się sera.
Makaron gotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Natkę pietruszki pokroić, dodać do sosu.
Wymieszać makaron z kurczakiem i sosem, podawać od razu po przygotowaniu.
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, zrobić w mące dołeczek i wybić do niego jajka, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
Rozwałkować ciasto na placki, zwinąć w rulony i kroić w szersze paski tak jak na makaron tagliatelle.
Sos:
Masło roztopić na patelni, dodać obraną i pokrojoną cebulę w kostkę przesmażyć na rumiano, dodać obrany i przeciśnięty czosnek.
Piersi pokroić w paski, dodać do cebuli, razem na wolnym ogniu smażyć do miękkości mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Następnie dodać jogurt i starty na tarce żółty ser, chwilę poddusić do rozpuszczenia się sera.
Makaron gotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Natkę pietruszki pokroić, dodać do sosu.
Wymieszać makaron z kurczakiem i sosem, podawać od razu po przygotowaniu.