dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Makaron z łososiem i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Błyskawiczne pyszne danie z makaronu tagliatelle z łososiem i cukinią w aksamitnym sosie z sera pleśniowego.

Makaron z łososiem i cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z łososiem i cukinią

 

  • 40 dag makaronu wstążki
  • 20 dag fileta z łososia ze skórą
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw „pieprz cytrynowy”
  • 1 cukinia
  • 5 dag sera pleśniowego
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki poszatkowanej zielonej pietruszki
  • Sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

Makaron z łososiem i cukinią
Makaron ugotowałam al dente. Rybę posypałam pieprzem cytrynowym , skropiłam olejem i ułożyłam na patelni grillowej skórą do dołu. Smażyłam, aż ryba w 2/3 grubości straciła „surowy” kolor, wtedy odwróciłam i smażyłam jeszcze 3 minuty. Zdjęłam z patelni i oderwałam skórę. Cukinię pokroiłam w plastry, doprawiłam solą i pieprzem i obsmażyłam na odrobinie oleju do momentu gdy lekko zmiękła. Dodałam kawałek sera pleśniowego i smażyłam dalej, aż ser się roztopił. Następnie dorzuciłam kawałki usmażonej ryby i wlałam śmietankę, całość doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i podgrzewałam jeszcze 3 minuty. Na koniec dodałam ugotowany wcześniej makaron, wymieszałam. Na talerzach posypałam natką pietruszki.
Makaron z łososiem i cukinią
Pokrojona w krążki cukinia podsmaża się na odrobinie oleju
Makaron z łososiem i cukinią
Dzięki dodatkowi sera pleśniowego łosoś i cukinia zyskają aksamitny sos
Makaron z łososiem i cukinią
Rybę wstępnie grilluję na patelni i obrywam ze skóry
Makaron z łososiem i cukinią
Na koniec dodaję wcześniej ugotowany makaron i mieszam całość