Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2821]

Makaron z makiem i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do makaronu można dodać mak przyprawiony według własnego uznania.

Makaron z makiem i miodem

Składniki:

Makaron z makiem i miodem

 

  • 1/2 kg makaronu
  • 1/2 puszki masy makowej
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron z makiem i miodem
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, odcedzić, przelać gorącą wodą. Masę makową z puszki wyłożyć na patelnię do stopionego masła, dodać miód, skórkę pomarańczową kandyzowaną, posiekane orzechy włoskie, wymieszać. Ciągle mieszając chwilę prażyć, dodać ugotowany makaron, wymieszać. Podawać zimne lub gorące.

Tagi:

makaron