grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Makaron z makrelą, oliwkami, anchois i kaparami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie danie z makaronem z makrelą z dodatkiem czarnych oliwek, anchois i kaparów. Danie niezwykle aromatyczne i smaczne, dla pasjonatów kuchni włoskiej.

Makaron z makrelą, oliwkami, anchois i kaparami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron z makrelą, oliwkami, anchois i kaparami

 

  • 300 g makaronu razowego
  • 150 g filetów z makreli
  • 80 g czarnych oliwek
  • 25 g anchois w oleju
  • 2 łyżki kaparów
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Makaron z makrelą, oliwkami, anchois i kaparami

Przygotowanie dodatków do makaronu

Makaron z makrelą, oliwkami, anchois i kaparami
W przepisie nie używam soli, ponieważ składniki tj. kapary, anchois i oliwki są dosyć słone.

Filety z makreli myjemy, osuszamy, po czym kroimy w paseczki o szerokości ok. 2 cm.
Czarne oliwki kroimy w ćwiartki.

Anchois odsączamy z oleju i drobno kroimy.

Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju podsmażamy kawałki ryby. Po ok. 2 minutach dodajemy oliwki, anchois i kapary Doprawiamy pieprzem.

Dokładnie mieszamy i podsmażamy ok. 5 minut.

Przygotowanie dania z makaronem

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Ugotowany makaron dokładnie odcedzamy.

Na patelnię z rybą, oliwkami, anchois i kaparami wrzucamy ugotowany makaron. Wszystko mieszamy.