Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Makaron z mięsem i kapustą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do farszu zamiast smalcu można dodać wędzoną, stopioną słoninę.

Makaron z mięsem i kapustą.

Składniki:

Makaron z mięsem i kapustą.

 

  • 1/2 kg mięso gotowane,
  • 1 kg kapusta biała,
  • 3-4 łyżki smalec,
  • 2 szt cebula,
  • 30 dag makaron gruby,
  • do smaku sól,
  • do smaku pieprz,
  • 1 szt kostka rosołowa,
  • do smaku przyprawa maggi w płynie

 

Sposób przygotowania:

Makaron z mięsem i kapustą.
Kapustę pokroić na ćwiartki, włożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać kostkę rosołową i ugotować do miękkości, odcedzić, ostudzić, odcisnąć z wody, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać smalec i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Ugotowane mięso zemleć w maszynce. Kapustę i zmielone mięso dodać do usmażonej cebuli, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Wszystko razem dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, Przelać gorącą wodą, wyłożyć na talerze, na wierzch położyć gorący farsz, lub wszystko razem wymieszać.