peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Makaron z papryką i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszna zapiekanka z makaronu i soczystej papryki

Makaron z papryką i boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z papryką i boczkiem

 

  • 400 g makaronu penne (lub innego)

 

 

 

 

  • 1 czerwona cebula

 

 

  • boczek wędzony kawałek 5x5x5 cm

 

  • 4 łyżki natki pietruszki

 

 

  • 2 kule mozzarelli

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z papryką i boczkiem
Papryki oraz cebulę myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Boczek kroimy w kostkę lub paski i podsmażamy. Gdy wytopi się tłuszcz zdejmujemy z patelni i na pozostałym tłuszczy podsmażamy paprykę, cebulę i czosnek (przez około 5 minut). Doprawiamy i odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia. Makaron gotujemy al dente (wg wskazań z opakowania), odcedzamy i wrzucamy do podsmażonej papryki. Dodajemy boczek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny - mieszamy. Makaron z papryką przekładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzchu układamy plastry odsączonej mozzarelli (ok 0,5 cm grubości). Zapiekamy w temperaturze 20 stopni około 15 minut.
Makaron z papryką i boczkiem
Makaron z papryką i boczkiem - szybka i smaczna
Makaron z papryką i boczkiem
Makaron z papryką i boczkiem - szybka i smaczna
Makaron z papryką i boczkiem
Makaron z papryką i boczkiem - szybka i smaczna