Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Makaron z pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie ze słoika? W sumie tak. Od przyjaciela Włoch dostałem paczkę makaronu linguine z Ligurii i słoik pesto z bazylii.

Makaron z pesto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron z pesto

 

  • ok. 30 dag makaronu linguine lub tagliatelle
  • pół słoiczka pesto
  • odrobina tartego parmezanu do posypania
  • mały pomidor do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makaron z pesto
Makaron ugotuj "al dente" wg przepisu na opakowaniu. Połowę słoiczka pesto (ok. łyżkę stołową na porcję) przełóż do rondelka, dodaj trzy łyżki wody i zagrzej mieszając. Ugotowany makaron wyłóż na talerze, polej sosem z pesto, posyp świeżo startym parmezanem i udekoruj plastrami pomidorów i listkiem bazylii.
Makaron z pesto
Makaron z paczki, pesto ze słoiczka - ale wszystko bez chemii!