Sposób przygotowania:
Makaron z pesto pietruszkowym
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, po czym odcedzam.
Przygotowuję pietruszkowe pesto: Orzechy podprażam na suchej patelni, oczyszczam z łupinek i wkładam razem z obranymi ząbkami czosnku do blendera, siekam. Następnie dodaję listki natki pietruszki, starty parmezan, oliwę, sok z cytryny, całość miksuję. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem. W razie gdy pesto ma zbyt rzadką konsystencję - dodaję więcej natki pietruszki, a gdy zbyt gęstą - dolewam troszkę oliwy i ponownie miksuję do otrzymania jednolitego sosu.
Ugotowany makaron wkładam do garnka w którym się gotował, dodaję pesto i mieszam dokładnie, podgrzewając całość.
Makaron z pesto wykładam na podgrzane talerze i posypuję po wierzchu startym parmezanem. Od razu podaję.
Przygotowuję pietruszkowe pesto: Orzechy podprażam na suchej patelni, oczyszczam z łupinek i wkładam razem z obranymi ząbkami czosnku do blendera, siekam. Następnie dodaję listki natki pietruszki, starty parmezan, oliwę, sok z cytryny, całość miksuję. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem. W razie gdy pesto ma zbyt rzadką konsystencję - dodaję więcej natki pietruszki, a gdy zbyt gęstą - dolewam troszkę oliwy i ponownie miksuję do otrzymania jednolitego sosu.
Ugotowany makaron wkładam do garnka w którym się gotował, dodaję pesto i mieszam dokładnie, podgrzewając całość.
Makaron z pesto wykładam na podgrzane talerze i posypuję po wierzchu startym parmezanem. Od razu podaję.