Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Makaron z pesto pokrzywowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

pyszne i bardzo szybkie do przygotowania danie

Makaron z pesto pokrzywowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z pesto pokrzywowym

 

  • 2 duże, solidne garści młodych liści pokrzywy
  • 1 czubata łyżka orzeszków piniowych
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 6 łyżeczek startego sera Dziugas albo innego typu parmesan
  • do smaku: sól morska, pieprz świeżo mielony
  • kilka łyżek oleju - dodałam takie z pestek winogron i rydzowy

 

  • ok. 200 g makaronu świderki

Sposób przygotowania:

Makaron z pesto pokrzywowym
młode pędy pokrzywy opłukałam dokładnie, położyłam na sitku i przelałam wrzącą wodą, osączyłam dokładnie. Jeśli rośliny będą starsze to trzeba użyć tylko liści albo czubków pędów. Sparzone liście włożyłam do blendera. Dolałam sok z cytryny, piniole i 2 łyżki oleju rydzowego. Dodałam obrany, posiekany ząbek czosnku i 4 łyżeczki, czubate, drobno startego Dziugasa a także troszkę soli i pieprzu. Zmiksowałam na papkę. Miksowałam jeszcze i stopniowo dolałam oleju z pestek winogron - trudno powiedzieć dokładnie ile - sos ma być gęsty, ale lekko płynny. Na koniec doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem.Makaron świderki ugotowałam al'dente - ok. 7 minut według zaleceń producenta - odcedziłam i od razu wymieszałam z pesto. Wyłożyłam na talerze, posypałam resztką sera i ozdobiłam pędami kurdybanka. Pyszne danie, polecam :)
Makaron z pesto pokrzywowym
młode liście pokrzywy dokładnie umyłam pod bierzącą wodą
Makaron z pesto pokrzywowym
liście sparzyłam wrzącą wodą i dokładnie odcedziłam
Makaron z pesto pokrzywowym
składniki umieściłam w pojemniku blendera
Makaron z pesto pokrzywowym
wszystko zmiksowałam na gładki sos dolewając oleju z pestek winogron