Sposób przygotowania:
Makaron z pesto pokrzywowym
młode pędy pokrzywy opłukałam dokładnie, położyłam na sitku i przelałam wrzącą wodą, osączyłam dokładnie. Jeśli rośliny będą starsze to trzeba użyć tylko liści albo czubków pędów. Sparzone liście włożyłam do blendera. Dolałam sok z cytryny, piniole i 2 łyżki oleju rydzowego. Dodałam obrany, posiekany ząbek czosnku i 4 łyżeczki, czubate, drobno startego Dziugasa a także troszkę soli i pieprzu. Zmiksowałam na papkę. Miksowałam jeszcze i stopniowo dolałam oleju z pestek winogron - trudno powiedzieć dokładnie ile - sos ma być gęsty, ale lekko płynny. Na koniec doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem.Makaron świderki ugotowałam al'dente - ok. 7 minut według zaleceń producenta - odcedziłam i od razu wymieszałam z pesto. Wyłożyłam na talerze, posypałam resztką sera i ozdobiłam pędami kurdybanka. Pyszne danie, polecam :)
darmiona