dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Makaron z pieczonym kurczakiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Po upieczeniu kurczaka często okazuje się, że nie zjadamy całego na raz, wtedy robię makaron z pieczonym kurczakiem, uwielbiamy to błyskawiczne danie z recyklingu;)

Makaron z pieczonym kurczakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z pieczonym kurczakiem

 

  • 50 dag makaronu (tagliatelle)
  • Mięso (i chrupiąca skórka) obrane z pieczonego kurczaka (ok. 2 szklanek, im więcej tym lepiej)
  • Brytfanna, w której piekł się kurczak (z wytopionym tłuszczem i „resztkami”)
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (ew. bulion lub nawet woda)
  • Pomidorki koktajlowe
  • Pieprz, ew. świeży tymianek

 

Sposób przygotowania:

Makaron z pieczonym kurczakiem
Makaron gotuję al dente w osolonym wrzątku. Brytfannę, w której piekł się kurczak (np. wg przepisu: https://gotujmy.pl/tymiankowo-cytrynowy-kurczak-pieczony,przepisy-kurczak-przepis,200942.html) stawiam na włączonym na średnią moc palniku, wlewam wino, podgrzewam i mieszam odrywając łopatkę resztki. Po zagotowaniu płynu wrzucam kawałki pieczonego kurczaka, podgrzewam mieszając. Na koniec dodaję pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz ugotowany makaron. Mieszam, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i podaję danie posypane świeżymy ziołami.
Makaron z pieczonym kurczakiem
Bardzo ważne jest wykorzystanie naczynia po pieczeniu kurczaka
Makaron z pieczonym kurczakiem
Zwykle podaję z tagliatelle, ale sprawdzi się każdy duży makaron