Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,,Duszonka ,, z pieczonego kurczaka :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo pospieszne danie. Zawsze mam mięso z pieczonego kurczaka zamrożone w zapasie. Używam go do sałatek, past kanapkowych lub na obiad,

,,Duszonka ,, z pieczonego kurczaka :

Składniki:

,,Duszonka ,, z pieczonego kurczaka :

 

  • mięso obrane z ćwiartki pieczonego kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 płaskie łyżki ,, Sosu do pieczeni ciemnego " Knorra ( ze słoiczka lub torebki ) lub innego tego typu sosu
  • pokrojona w drobną kosteczkę kolorowa papryka - innymi słowy coś do posypania z wierzchu by ładnie wyglądało

 

Sposób przygotowania:

,,Duszonka ,, z pieczonego kurczaka :
Rozpuścić w garnuszku masło. Wlać wodę i zagotować .Wsypać ,,Sos mięsny ,, i zamieszać .Włożyć mięso i gotować na małym gazie 5 minut. Zaprawić śmietaną rozrobioną wg niewielkiej ilości sosu .
Podawać jak gulasz z ziemniakami, kaszą , makaronem, kluseczkami - posypane zielenina i czymś kolorowym.
Podpowiadam - ostatnio odkryłam w Netto tacki z Gyrosem z kurczaka .Kosztuje to ok 4-5 zł za 30 dag czystego mięsa .Zupełnie przyzwoite smakowo. Można wykorzystywać na różne sposoby .Chyba będzie to dyżurny zapas w mojej zamrażarce .Jak będę potrzebować to wyciągnę garść i dodam np do sałatki ( zrobię pastę czy taką ,, duszonkę " ).