Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Makaron ze szpinakiem, serem feta i filetem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Brak pomysłu na obiad? To polecam Wam bardzo moje danie, proste w wykonaniu, niedrogie i bardzo sycące. Naje nim się każdy. Szpinak i makaron to doskonałe połączenie, a jeśli dodamy jeszcze ser feta i kurczaka...mniam. Zapraszam :)

Makaron ze szpinakiem, serem feta i filetem

Składniki:

Makaron ze szpinakiem, serem feta i filetem

Składniki:

  • 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
  • 3 ząbki czosnku
  • około 20 dag sera feta ( półtłustego )
  • olej do smażenia
  • 30 dag fileta z kurczaka
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • zioła prowansalskie według uznania
  • 2 łyżeczki czubrycy białej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 25 dag makaronu rurki
  • sól do gotowania
  • gorąca woda

Sposób przygotowania:

Makaron ze szpinakiem, serem feta i filetem
1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy często mieszając i uważając, żeby za mocno go nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy ser feta i mieszamy aż się rozpuści, dodajemy również przyprawy.

2. Filet z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w paseczki i obtaczamy w przyprawie do kurczaka, następnie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia. Gotowy przekładamy do szpinaku i mieszamy.

3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy, gorący przekładamy do szpinaku i dokładnie mieszamy.

4. Podajemy i smacznego życzę.