kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 935]

Makaron z polędwiczką wieprzową i brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne, soczyste mięso z polędwiczki wieprzowej skąpane w wyśmienitym sosie śmietanowym z brokułami to doskonałe danie na niedzielny obiad czy rodzinne spotkanie przy stole.

Makaron z polędwiczką wieprzową i brokułami

Składniki:

Makaron z polędwiczką wieprzową i brokułami

podstawowe

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 500g)
  • sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 250ml bulionu
  • 200ml słodkiej śmietanki 18% lub 30%
  • 1 brokół
  • ½ pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron z polędwiczką wieprzową i brokułami
Brokuł gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy lodowatą wodą.

Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry grubości ok 1,5-2 cm. Mięso spłaszczamy dłonią i doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem, ostrą papryką i tymiankiem. Doprawione mięso obtaczamy w mące.

Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy szybko (po około 2 minuty na stronie) na dużym ogniu. Mięso zdejmujemy na talerz a na pozostałym z smażenia tłuszczu szklimy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dolewamy bulion ze śmietanką. Dokładamy przesmażone uprzednio mięso i redukujemy do zgęstnienia sosu.

Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Natkę drobno siekamy i dokładamy do sosu. Mieszamy.

Polędwiczki serwujemy z makaronem spaghetti lub tagliatelle.