Sposób przygotowania:
Makaron z polędwiczką wieprzową i brokułami
Brokuł gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy lodowatą wodą.
Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry grubości ok 1,5-2 cm. Mięso spłaszczamy dłonią i doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem, ostrą papryką i tymiankiem. Doprawione mięso obtaczamy w mące.
Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy szybko (po około 2 minuty na stronie) na dużym ogniu. Mięso zdejmujemy na talerz a na pozostałym z smażenia tłuszczu szklimy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dolewamy bulion ze śmietanką. Dokładamy przesmażone uprzednio mięso i redukujemy do zgęstnienia sosu.
Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Natkę drobno siekamy i dokładamy do sosu. Mieszamy.
Polędwiczki serwujemy z makaronem spaghetti lub tagliatelle.
Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry grubości ok 1,5-2 cm. Mięso spłaszczamy dłonią i doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem, ostrą papryką i tymiankiem. Doprawione mięso obtaczamy w mące.
Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy szybko (po około 2 minuty na stronie) na dużym ogniu. Mięso zdejmujemy na talerz a na pozostałym z smażenia tłuszczu szklimy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dolewamy bulion ze śmietanką. Dokładamy przesmażone uprzednio mięso i redukujemy do zgęstnienia sosu.
Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Natkę drobno siekamy i dokładamy do sosu. Mieszamy.
Polędwiczki serwujemy z makaronem spaghetti lub tagliatelle.