Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Makaron z pomidorami i tofu wędzonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiamy tofu. Nie brakuje nam pomysłów na jego podanie. Tym razem tofu wędzone trafiło do makaronu i pomidorów. Wyszło bardzo pyszne i sycące danie. Smakuje również odgrzewane na drugi dzień.

Makaron z pomidorami i tofu wędzonym

Składniki:

Makaron z pomidorami i tofu wędzonym

Składniki:

  • 18 dag tofu wędzonego
  • około 30 dag makaronu np. kokardek
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
  • bazylia suszona według uznania
  • oregano suszone według uznania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron z pomidorami i tofu wędzonym
1. Tofu rozdrabniamy w miseczce widelcem oprószamy ziołami i przyprawami i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.

2. Czosnek obieramy i drobno kroimy, przesmażamy na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni lub w garnku, uważamy żeby za mocno nie przypiec, bo będzie gorzki. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu.

3. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy i wraz z tofu dodajemy do pomidorów. Mieszamy i przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.

4. Danie podajemy gorące. Smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.