Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Makaron z porem i serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, szybki, makaronowy obiad

Makaron z porem i serem pleśniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z porem i serem pleśniowym

 

  • 1 średniej wielkości por
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 100g sera pleśniowego (np lazura)
  • 100g sera pleśniowego camembert
  • 50g zielonych oliwek
  • 200g śmietany 12%
  • olej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 500g makaronu (np. świderki)

 

Sposób przygotowania:

Makaron z porem i serem pleśniowym
Pora po umyciu kroimy w półplasterki, czosnek po obraniu i umyciu kroimy na cieniutkie plasterki. Pora i czosnek podsmażamy przez 3 minuty na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pokrojony na plasterki seler naciowy i po wymieszaniu dodajemy oba sery pleśniowe pokrojone w kostkę i pokrojone na plasterki oliwki. Mieszamy, a jak ser się rozpuści do dolewamy śmietanę, podgrzewamy chwilę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu (u mnie były dwa rodzaje makaronu). Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z sosem na patelni i od razu podajemy.
Makaron z porem i serem pleśniowym
Zaczynamy od podsmażenia pora z czosnkiem
Makaron z porem i serem pleśniowym
Dodajemy ser pleśniowy pokrojony w kostkę
Makaron z porem i serem pleśniowym
Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku
Makaron z porem i serem pleśniowym
Na końcu dodajemy ugotowany i odcedzony makaron