Sposób przygotowania:
Zupa krem z pora i świeżego lubczyku
Gotujemy wywar z mięsa z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych przez około 50 minut. Następnie wyjmujemy mięso z wywaru i przecedzamy go przez sito.
Oczyszczonego pora kroimy w plasterki i szklimy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
Pod koniec dodajemy posiekany czosnek.
Wlewamy 1,25 litra wywaru i wrzucamy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki. Gotujemy 20 minut.
Zdejmujemy zupę z palnika i dodajemy posiekany lubczyk, a następnie blendujemy zupę wlewając stopniowo śmietankę. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Przygotowujemy grzanki: pokrojony w kostkę chleb układamy na blaszce, polewamy oliwą z dodatkiem ziół prowansalskich i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
Serwujemy zupę z grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem.
Oczyszczonego pora kroimy w plasterki i szklimy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
Pod koniec dodajemy posiekany czosnek.
Wlewamy 1,25 litra wywaru i wrzucamy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki. Gotujemy 20 minut.
Zdejmujemy zupę z palnika i dodajemy posiekany lubczyk, a następnie blendujemy zupę wlewając stopniowo śmietankę. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Przygotowujemy grzanki: pokrojony w kostkę chleb układamy na blaszce, polewamy oliwą z dodatkiem ziół prowansalskich i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
Serwujemy zupę z grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem.