Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zupa krem z pora i świeżego lubczyku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęsta i pożywna zupa-krem, ugotowana na wywarze drobiowym, podana z domowymi grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem.

Zupa krem z pora i świeżego lubczyku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z pora i świeżego lubczyku

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pora i świeżego lubczyku
Gotujemy wywar z mięsa z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych przez około 50 minut. Następnie wyjmujemy mięso z wywaru i przecedzamy go przez sito.

Oczyszczonego pora kroimy w plasterki i szklimy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.

Pod koniec dodajemy posiekany czosnek.

Wlewamy 1,25 litra wywaru i wrzucamy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki. Gotujemy 20 minut.

Zdejmujemy zupę z palnika i dodajemy posiekany lubczyk, a następnie blendujemy zupę wlewając stopniowo śmietankę. Przyprawiamy pieprzem i solą.

Przygotowujemy grzanki: pokrojony w kostkę chleb układamy na blaszce, polewamy oliwą z dodatkiem ziół prowansalskich i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.

Serwujemy zupę z grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem.
Krem z pora i świeżego lubczyku
Gotujemy wywar z mięsa z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych przez około 50 minut.
Krem z pora i świeżego lubczyku
Oczyszczonego pora kroimy w plasterki i szklimy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
Krem z pora i świeżego lubczyku
Wlewamy 1,25 litra wywaru i wrzucamy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki.
Krem z pora i świeżego lubczyku
Zdejmujemy zupę z palnika i dodajemy posiekany lubczyk.