Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 340]

Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste, szybkie i bardzo smaczne danie - można przygotować pulpety w sosie pomidorowym i zapasteryzować w słoikach, a potem tylko ugotować makaron.

Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym

Składniki:

Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym

 

  • Makaron (dowolny)
  • Szklanka przecieru pomidorowego (pulpa)
  • Olej do smażenia
  • Cebula, czosnek do smaku
  • Sól, pieprz do smaku
  • 250 g mielonego mięsa
  • Pół czerstwej kajzerki
  • Mąka pszenna do panierowania
  • Ulubiony starty ser

Sposób przygotowania:

Makaron z pulpetami w sosie pomidorowym
Mięso mielone doprawić do smaku, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, ale nie dodawać do masy jajka. Uformować niewielkie pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na oleju. 

W międzyczasie zagotować przecier lub gesty sok pomidorowy, doprawić posiekaną lub utarte na tarce cebulą, czosnkiem, pieprzem i solą. 

Do sosu włożyć usmażone pulpety i razem kilka minut dusić. 

Podawać z ugotowanym makaronem o dowolnym kształcie. Wierzch posypać ulubionym startym serem. .