ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Placuszki jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Placuszki jabłkowe bez drożdży o smaku waniliowym są bardzo smacznym posiłkiem na obiad, podwieczorek, kolację.

Placuszki jabłkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placuszki jabłkowe

 

  • jabłka szara reneta 3 sztuki,
  • jajka 2 sztuki,
  • cukier puder 1 łyżka,
  • sól - szczypta,
  • mąka tortowa 2-2,5 szklanki,
  • cukier waniliowy 2 opakowania,
  • mleko 1/2 litra,
  • proszek do pieczenia - szczypta,
  • olej rzepakowy - ile potrzeba,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Placuszki jabłkowe
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pudrem cukrem.

Do białek wsypać przesianą mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, dodać żółtka, wlać mleko, mikserem połączyć składniki.

Dodać do ciasta pokrojone jabłka, wymieszać.

Na gorącym "głębokim"oleju smażyć z każdej strony około 3 minuty złociste placuszki, odkładać na ręcznik papierowy, można posypać cukrem pudrem.
Placuszki jabłkowe
Piana powinna być bardzo dobrze ubita na sztywno.
Placuszki jabłkowe
Najlepiej smakują kwaśne jabłka w placuszkach.
Placuszki jabłkowe
Zamiast cukru można polać syropem klonowym, sokiem.