Sposób przygotowania:
Parówki w cieście francuskim i boczku
Ciasto francuskie rozwinąć, odciąć pasek ciut większy od parówki.
Kawałek sera pokroić w cienkie pół plasterki.
Na wąskim pasku po długości rozłożyć ser, położyć parówkę i owijać ciastem tak, aby ciasto nachodziło na siebie i z każdej strony wychodziło kawałek parówki.
Tak owinąć obie parówki, a następnie każdą owinąć cienkim plasterkiem boczku wędzonego.
Parówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni koło 20-30 minut, aż się ładnie przyrumienią.
Pozostałe kawałki boczku podsmażyć na suchej patelni do chrupkości.
Przygotować jajka sadzone, lekko osolić.
Na talerzu ułożyć kawałki podsmażonego boczku, parówki w cieście, a obok sadzone jajka.
Podawać z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy:
Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą.
Kawałek sera pokroić w cienkie pół plasterki.
Na wąskim pasku po długości rozłożyć ser, położyć parówkę i owijać ciastem tak, aby ciasto nachodziło na siebie i z każdej strony wychodziło kawałek parówki.
Tak owinąć obie parówki, a następnie każdą owinąć cienkim plasterkiem boczku wędzonego.
Parówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni koło 20-30 minut, aż się ładnie przyrumienią.
Pozostałe kawałki boczku podsmażyć na suchej patelni do chrupkości.
Przygotować jajka sadzone, lekko osolić.
Na talerzu ułożyć kawałki podsmażonego boczku, parówki w cieście, a obok sadzone jajka.
Podawać z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy:
Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą.
gusia1000