anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Makaron z rzeżuchą i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tanie i ekspresowe danie, w kryzysowych momentach braku czasu sprawdza się znakomicie.

Makaron z rzeżuchą i serem

Składniki:

Makaron z rzeżuchą i serem

 

  • makaron muszelki 400 g
  • boczek surowy wędzony 200 g
  • cebula 1 szt.
  • twaróg 200 g
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • rzeżucha do smaku

 

Sposób przygotowania:

Makaron z rzeżuchą i serem
Makaron gotuję w dużej ilości osolonej wody zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzam na durszlaku..
Boczek kroję w drobną kostkę, wysmażam. Wyjmuję skwarki, a do pozostałego na patelni tłuszczu dodać łyżkę masła i pokrojoną w kostkę cebulę i szczyptę cukru. Duszę do miękkości. Dodaję wysmażone skwarki z boczku, doprawiam solą, pieprzem, mieszam i przez chwilę razem podgrzewam.
Do rondla z boczkiem przekładam odcedzony makaron, delikatnie mieszam. Podaję posypany pokruszonym twarogiem i rzeżuchą.

Tagi:

makaron