Sposób przygotowania:
Łosoś z zielonym groszkiem pieczarkamiMarynata:
Czosnek posiekać, przełożyć do miseczki, dodać miód, sos sojowy, sok i startą skórkę z jednej limonki, oliwę z oliwek, posiekaną świeżą bazylię i starty na tarce o małych oczkach imbir. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i wstawić do lodówki na około 15 minut.
ETAP 2:
Filety z łososia umyć, osuszyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, posmarować grubą warstwą marynaty i piec
w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25minut.
ETAP 3:
Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na patelni podgrzać oliwę, dodać pieczarki, masło, pokrojony w plastry czosnek, sól i pieprz. Smażyć do momentu aż pieczarki się zrumienią, następnie dodać zielony groszek, posiekaną bazylię, całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Sos tajski:
Na czystą patelnię wlać mleko kokosowe, dodać startą skórkę i sok z limonki, miód, sos sojowy, posiekaną bazylię, całość doprawić solą i pieprzem. Okresowo mieszając gotować na wolnym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje.
ETAP 5:
Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Ryż wymieszać z sosem tajskim, przełożyć do zielonego groszku i pieczarek, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć całość cały czas mieszając około 2-3 minuty. Na talerz wyłożyć ryż z sosem, groszkiem i pieczarkami, na wierzchu położyć upieczonego łososia i udekorować listkami świeżej bazylii.
LauraLaura
marcinka
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
ciasteczka