Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie serowo-pieczarkowymEtap 1
Do mięsa (użyłam zmielonej łopatki) dodać jajko, połowę pokrojonej w kostkę cebuli, przyprawę w płynie, bułkę tartą, pieprz i czosnek granulowany. Wszystko dokładnie wymieszać.
Etap 2
Z mięsnej masy formować małe, okrągłe pulpeciki i kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Zrumienić je z obu stron.
Etap 3
Do zrumienionego mięsa dodać drugą połowę pokrojonej w kostkę cebuli, zeszklić ją.
Etap 4
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa z cebulą. Smażyć, aż prawie cały płyn z grzybów odparuje.
Etap 5
Dodać do tego serek. Chwilę smażyć, aż serek się roztopi.
Etap 6
Wlać szklankę wody i zagotować. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i szklanką zimnej wody, zagęścić tym sos. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
zbysiowa