redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Książka Kucharska: Multicooker - przepisy

Makaron z sosem bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny, a przy tym łatwy w przygotowaniu makaron z sosem bolognese. Doskonała propozycja na obiad w prawdziwie włoskim stylu. Makaron bolognese przygotowany w Multicookerze. Czas przygotowania: 5 minut. Czas w Multicookerze: 43 minuty. Program: fry, stew. Porcji: 4.

Makaron z sosem bolognese

Składniki:

Makaron z sosem bolognese

 

  • 1 łyzka oliwy z oliwek
  • 1 sredniej wielkosci cebula
  • 1 sredniej wielkosci marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 70 g pieczarek, drobno pokrojonych
  • 250 g mielonej chudej wołowiny
  • 2 łyzki przecieru pomidorowego
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyzeczki róznych ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 250 g suchego makaronu penne
  • 270 ml wody
  • 90 ml czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem bolognese
1. Do misy urządzenia wlać oliwę i wrzucić pokrojone: marchew, seler, pieczarki i mięso.

2. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program FRY. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i wybrac czas 13 minut. Nacisnąć przycisk START.

3. Smażyc przez 5 min, a następnie dodać przecier pomidorowy, krojone pomidory, czosnek, zioła i czerwone wino. Kontynuować program FRY przez kolejne 8 minut.

4. Dodać makaron, sól i wodę. Nacisnąć przycisk MENU, ustawić program STEW i czas na 30 minut. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START.

5. Kiedy program dobiegnie konńca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.

6. Po zakonńczeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.

7. Podawać z serem parmezan.

PORADA: W podanym przepisie zaleca się ułozenie makaronu na wierzchu składników tworzących sos i polanie wszystkiego wodą, która wchłonie się w całosci podczas gotowania. Ilosc użytej wody zależy od tego, czy makaron ma być „al dente”, czy bardziej miękki.