Sposób przygotowania:
Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkamiCiasto:
Drożdże pokruszyć, dodać letnie mleko, cukier, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 5-10minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, oliwę, drożdże oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić do otrzymania jednolitej masy. Ciasto podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Z ciasta uformować kształt pizzy.
Marynata teriyaki
Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
ETAP 3:
Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kawałki i zalać marynatą, odstawić na około 30 minut. Kurczaka wraz z całą marynatą usmażyć na klarowanym maśle.
ETAP 4:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć na klarowanym maśle, dodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki. Całość smażyć kilka minut. Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać.
ETAP 5:
Ciasto posmarować ketchupem, lekko posypać porcją wymieszanych startych serów, wyłożyć pieczarki z cebulą i czosnkiem, kurczaka w marynacie teriyaki i posypać resztą wymieszanych serów.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 25-30 minut.
Magdalena88
misia5
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
ciasteczka