Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Makaron z sosem bananowo - pietruszkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taki makaron nie tuczy, to bogactwo witamin i błonnika. A więc jedzmy na zdrowie.

Makaron z sosem bananowo - pietruszkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z sosem bananowo - pietruszkowym

 

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego pióro
  • woda + sól do gotowania
  • sos: 2 banany
  • 3 łyżeczki natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • 0, 5 łyżeczki świeżego imbiru
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem bananowo - pietruszkowym
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z zaleceniami producenta. Obieramy jednego banana, kroimy w plastry polewamy sokiem z cytryny aby nie ściemniał i miksujemy. Imbir i natkę drobno kroimy i również dorzucamy do masy bananowej. Na koniec dodajemy pieprz sól do smaku i wszystko miksujemy aż powstanie sos. Jeszcze ciepły makaron podajemy z powstałym sosem. Drugiego banana obieramy, kroimy w plasterki ozdabiając nim oraz odrobiną natki potrawę.
Makaron z sosem bananowo - pietruszkowym
Banana razem z imbirem i sokiem z cytryny miksujemy na gładko.
Makaron z sosem bananowo - pietruszkowym
Natkę kroimy dość drobno, to skróci czas miksowania.
Makaron z sosem bananowo - pietruszkowym
Jeśli komuś nie przeszkadza sos może zawierać kawałki natki.

Tagi:

makaron sosy