marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Makaron z sosem bolońskim.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Makaron wrzucić na osoloną wrzącą wodę i ugotować"al dente",dodając trochę oleju,by się nie sklejał makaron.Odcedzić,przelać.Sos podgrzać.

Makaron z sosem bolońskim.

Składniki:

Makaron z sosem bolońskim.

 

  • 1 opakowanie makaronu dowolnego,np.rigatone,
  • 1/2 l.wody,
  • sól,
  • łyżka oleju,
  • duży słoik sosu bolońskiego"Łowicz" z dodatkami(500 ml.),
  • 100 g.kostki margaryny do smażenia.

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem bolońskim.
Makaron wrzucić na wrzącą i osoloną wodę i ugotować "al dente", dodając łyżkę oleju,by makaron się nie sklejał.Odcedzić i przelać w durszlaku zimną wodą.W brytfance rozpuścić pół kostki margaryny do smażenia,wlać sos na rozgrzany tłuszcz,zmieszać z małą ilością wody,zamieszać,przykryć brytfankę pokrywką i podgrzewać sos z 20-25 min. na małym ogniu,aż zacznie pyrkotać.Przemieszać drew- -nianą łopatką od spodu od czasu do czasu,by nie przywierał do dna.Spróbować,czy sos jest dostatecznie przyprawiony,można dod- -ać garstkę świeżych ziół lub suszonych lub dosmaczyć,jeśli jest bez smaku pieprzem kajeńskim lub czarnym,mielonym i zamieszać.Ma- -karon rozłożyć na płaskie talerze i polewać podgrzanym sosem bolońskim.

Tagi:

makaron sosy