Sposób przygotowania:
Makaron z sosem bolońskim.
Makaron wrzucić na wrzącą i osoloną wodę i ugotować "al dente", dodając łyżkę oleju,by makaron się nie sklejał.Odcedzić i przelać w durszlaku zimną wodą.W brytfance rozpuścić pół kostki margaryny do smażenia,wlać sos na rozgrzany tłuszcz,zmieszać z małą ilością wody,zamieszać,przykryć brytfankę pokrywką i podgrzewać sos z 20-25 min. na małym ogniu,aż zacznie pyrkotać.Przemieszać drew- -nianą łopatką od spodu od czasu do czasu,by nie przywierał do dna.Spróbować,czy sos jest dostatecznie przyprawiony,można dod- -ać garstkę świeżych ziół lub suszonych lub dosmaczyć,jeśli jest bez smaku pieprzem kajeńskim lub czarnym,mielonym i zamieszać.Ma- -karon rozłożyć na płaskie talerze i polewać podgrzanym sosem bolońskim.