slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Makaron z sosem dyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na kremowy sos dyniowy, który idealnie komponuje się smakowo z makaronem. Połączenie dyni, papryki i rodzynek tworzy ciekawy smak.

Makaron z sosem dyniowym

Składniki:

Makaron z sosem dyniowym

 

  • 1,5 szkl makaronu suchego mini rurki
  • woda do gotowania makaronu
  • garść rodzynek
  • 1/4 szkl gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • pół dużej czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g puree z dyni
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżki chudego serka kremowego

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem dyniowym
Rodzynki wkładamy do małej miseczki i zalewamy 1/4 gorącej wody, odstawiamy. Paprykę i czosnek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy paprykę i czosnek. Smażymy często mieszając, aż papryka zrobi się miękka.

Dodajemy puree z dyni oraz zioła i przyprawy. Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy rodzynki wraz z wodą w której się moczyły oraz serek i mieszamy do połączenia i ponownego zagotowania, zdejmujemy z gazu. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Podajemy sos dyniowy z ugotowanym makaronem.