goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Makaron z sosem paprykowo-pomidorowym 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

To pyszne i szybkie w przygotowaniu danie

Makaron z sosem paprykowo-pomidorowym 5 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z sosem paprykowo-pomidorowym 5

 

  • makaron np. rurki 1/2 kg
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • pomidory 4-5 sztuk
  • oliwa
  • sól
  • bazylia świeża kilka listków
  • mozzarella ok. 30 dag
  • parmezan starty

 

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem paprykowo-pomidorowym 5
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Oczyszczoną z gniazd nasiennych czerwoną paprykę kroimy w paseczki i podduszamy na oliwie. Do miękkiej papryki dodajemy kawałki pomidorów bez skórki i całość dusimy do uzyskania gęstego sosu. Studzimy, dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę lub plasterki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos mieszamy z makaronem, wierzch obficie posypujemy parmezanem.
Makaron z sosem paprykowo-pomidorowym 5
Czerwoną paprykę kroimy w paseczki i podduszamy na oliwie.
Makaron z sosem paprykowo-pomidorowym 5
Następnie dodajemy kawałki pomidorów bez skórki
Makaron z sosem paprykowo-pomidorowym 5
Na koniec dodajemy mozzarellę pokrojoną np. w kostkę