ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Makaron z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepszy makaron z sosem ze świeżych pomidorów z czosnkiem, szynką szwarcwaldzką jest szybkim, smacznym daniem na obiad, kolację.

Makaron z sosem pomidorowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron z sosem pomidorowym

 

  • makaron krajanka 250 gram,
  • sól 1 łyżeczka,
  • woda 3 litry

 

  • pomidory bardzo miękkie 12 sztuk,
  • olej rzepakowy 5 łyżek,
  • czosnek 1 główka,
  • szynka szwarcwaldzka 100 gram,
  • cukier 2 łyżki,
  • kucharek 2-3 łyżeczki,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • oregano 1 łyżeczka

 

  • ser żółty 20 dag

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem pomidorowym

ETAP 1:

Makaron z sosem pomidorowym
Zamiast szynki można dodać resztki wędlin z lodówki.

Na oleju podsmażyć obrane ząbki czosnku pokrojone w talarki posypane cukrem na jasno złoty kolor, dodać pokrojoną w kostkę szynkę szwarcwaldzką, wsypać kucharka, paprykę ostrą i podsmażać z 3 minuty.

ETAP 2:

Makaron z sosem pomidorowym
W\ zimie idealnie pasuje sok pomidorowy 1 litr.

Bardzo dojrzałe, miękkie pomidory umyć, pokroić ze skórką na kawałki, w dzbanku blendera wszystkie zmiksować, wlać do garnka.

ETAP 3:

Makaron z sosem pomidorowym
Sos jest naturalnie zagęszczony bez mąki, bez wody.

Gotować sos na średnim ogniu z 10 minut co jakiś czas zamieszać.

ETAP 4:

Makaron z sosem pomidorowym

Makaron gotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku, ser żółty (u mnie gouda) pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmielić, posypać serem makaron z sosem.