Ann

Ann

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Makaron z suszonymi pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne i proste w sam raz na szybki obiad.

Makaron z suszonymi pomidorami

Składniki:

Makaron z suszonymi pomidorami

 

  • 1/2 opakowania makaronu razowy - świderki
  • 5 plastrów suszonych pomidory
  • dwie garście zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • trójkącik serka topionego (lub ser w plastrach z papryką i ziołami)
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • olej
  • sól (może być czosnkowa), pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron z suszonymi pomidorami
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Podsmażamy na oleju, ale uważamy, aby się nie przypiekł - inaczej czosnek zrobi się gorzki. Pomidory kroimy w paseczki, wrzucamy na patelnię, jeśli fasolkę kroimy na pół i również wrzucamy na patelnię. Wszystko razem smażymy do miękkości. Kiedy fasolka zmięknie, dodajemy serek topiony i koncentrat pomidorowy, można dolać nieco wody dla lepszego wymieszania składników. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami, ale trzeba uważać, aby z nimi nie przesadzić, ponieważ potrawa sama w sobie jest bardzo aromatyczna. Kiedy makaron będzie gotowy, wrzucamy go na patelnię i wszystko razem dokładnie mieszamy. Podajemy gorące. Smacznego!