Szffetka

Szffetka

Kucharz
[Przepisów: 11]

Makaron z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne szybkie danie. Idealnie gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, czy ciepłej kolacji.

Makaron z tuńczykiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z tuńczykiem

 

  • 200-300 g Makaronu (u mnie kokardki)
  • 80g koncentratu pomidorowego
  • Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • suszona bazylia, oregano, papryka ostra ,pieprz ziołowy,sól ( ilość przypraw według własnych upodobań)
  • łyżka oleju ( u mnie kujawski z bazylia)
  • 2 łyżki śmietany ( u mnie 30% akurat ta była otwarta)
  • pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

Makaron z tuńczykiem
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.Przyprawy wraz z łyżką oleju podsmażamy na patelni dodajemy do nich koncentrat pomidorowy i wodę. Wszystko chwilkę podgotowujemy.. W razie gdyby sos był za gesty dodajemy jeszcze wody. Tuńczyka odcedzamy i dodajemy do sosu. Dodajemy śmietanę.Wszystko razem podduszamy. Doprawiamy wedle własnego uznania i upodobań. Do gotowego sosu dodajemy makaron i mieszamy.
Makaron z tuńczykiem
Zdjecie sosu przed dodoanie smietany i makaronu
Makaron z tuńczykiem
zdjecie gotowego sosu po dodaniu smietany