Sposób przygotowania:
Makaron z tuńczykiem i cukinią
nastawiłam w garnku wodę na makaron. Zanim zawrzała przygotowałam sobie wszystkie składniki sosu a gdy się zagotowała osoliłam ją i wrzuciłam makaron. Tuńczyka odcedziłam z oleju zostawiając 1 łyżkę tłuszczu, którą wlałam na patelnię. Cebulę, czosnek i chili obrałam i posiekałam drobno. Wrzuciłam na rozgrzany olej i smażyłam chwilę aż cebula się zeszkliła. Dodałam cukinię, pokrojoną razem ze skórką, i razem smażyłam chwilę. Wlałam ok. 80 ml białego, wytrawnego wina, gotowałam aż prawie całe odparowało pozostawiając smak. Wlałam śmietankę, dodałam lekko rozdrobnione kawałki tuńczyka i dusiłam chwilę aż sos zgęstniał. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem ziołowym i dodałam połowę zieleniny. Ugotowany al’dente makaron odcedziłam i od razu przełożyłam do sosu – wymieszałam. W żadnym wypadku nie wolno płukać makaronu jeśli chcemy go dodawać do sosu bo spłuczemy skrobię i sos będzie z niego spływał zamiast oblepiać.