Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Makaron z tuńczykiem i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

zanim ugotuje się makaron już mamy gotowy sos

Makaron z tuńczykiem i cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z tuńczykiem i cukinią

 

  • 1 puszka 185 g tuńczyka w oleju, duże kawałki
  • ok. 1/2 szklanki cukinii pokrojonej w kosteczkę
  • 1 nieduża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kawałek ostrej papryczki czerwonej
  • 2 czubate łyżki posiekanej zieleniny – szczypiorek i natka
  • 1 łyżka oleju spod tuńczyka
  • ok. 125 ml słodkiej śmietanki
  • ok. 80 ml białego wytrawnego wina
  • do smaku – sól, pieprz ziołowy

 

  • ok. 250 g makaronu – u mnie spaghetti kolorowe

 

Sposób przygotowania:

Makaron z tuńczykiem i cukinią
nastawiłam w garnku wodę na makaron. Zanim zawrzała przygotowałam sobie wszystkie składniki sosu a gdy się zagotowała osoliłam ją i wrzuciłam makaron. Tuńczyka odcedziłam z oleju zostawiając 1 łyżkę tłuszczu, którą wlałam na patelnię. Cebulę, czosnek i chili obrałam i posiekałam drobno. Wrzuciłam na rozgrzany olej i smażyłam chwilę aż cebula się zeszkliła. Dodałam cukinię, pokrojoną razem ze skórką, i razem smażyłam chwilę. Wlałam ok. 80 ml białego, wytrawnego wina, gotowałam aż prawie całe odparowało pozostawiając smak. Wlałam śmietankę, dodałam lekko rozdrobnione kawałki tuńczyka i dusiłam chwilę aż sos zgęstniał. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem ziołowym i dodałam połowę zieleniny. Ugotowany al’dente makaron odcedziłam i od razu przełożyłam do sosu – wymieszałam. W żadnym wypadku nie wolno płukać makaronu jeśli chcemy go dodawać do sosu bo spłuczemy skrobię i sos będzie z niego spływał zamiast oblepiać.
Makaron z tuńczykiem i cukinią
gdy makaron się gotuje na patelni podsmażam cebulkę z chili i czosnkiem
Makaron z tuńczykiem i cukinią
nastębnie wlewam śmietankę i dodaję cukinię a zaraz potem tuńczyka
Makaron z tuńczykiem i cukinią
ugotowany i odcedzony makaron wrzucam do sosu
Makaron z tuńczykiem i cukinią
i mieszam żeby delikatnie oblepił nitki - dobrze jest odcedzając makaron zostawić troszkę wody z gotowania i w razie czego dolać do makaronu z sosem jeśli byłby za gęsty