Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1000]

Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna zapiekanka makaronowa z tuńczykiem, pieczarkami i warzywami, zapieczona pod pierzynką z parmezanu.

Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami
Nastawiamy wodę na makaron, solimy. Gotujemy go al dente, odcedzamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz pora i smażymy, aż się zeszklą. Paprykę kroimy w paski, wrzucamy do podsmażonych warzyw i dusimy około 5 minut.

Do naczynia do zapiekania wrzucamy ugotowany makaron i dodajemy tuńczyka razem z zalewą. Dodajemy także podsmażone na maśle pieczarki oraz uduszone warzywa.

Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy zioła prowansalskie oraz pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy.

Wlewamy śmietanę z serem do reszty składników. Mieszamy i oprószamy dużą ilością pieprzu. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, wstawiamy danie i pieczemy 20 minut.

Nakładamy na talerze i posypujemy posiekanym koperkiem.
Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami
Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz pora i smażymy, aż się zeszklą.
Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami
Paprykę kroimy w paski, wrzucamy do podsmażonych warzyw i dusimy około 5 minut.
Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami
Do naczynia do zapiekania wrzucamy ugotowany makaron i dodajemy tuńczyka razem z zalewą.
Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami
Wlewamy śmietanę z serem do reszty składników. Mieszamy i oprószamy dużą ilością pieprzu.

Tagi:

dania makarony