Sposób przygotowania:
Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami
Nastawiamy wodę na makaron, solimy. Gotujemy go al dente, odcedzamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz pora i smażymy, aż się zeszklą. Paprykę kroimy w paski, wrzucamy do podsmażonych warzyw i dusimy około 5 minut.
Do naczynia do zapiekania wrzucamy ugotowany makaron i dodajemy tuńczyka razem z zalewą. Dodajemy także podsmażone na maśle pieczarki oraz uduszone warzywa.
Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy zioła prowansalskie oraz pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy.
Wlewamy śmietanę z serem do reszty składników. Mieszamy i oprószamy dużą ilością pieprzu. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, wstawiamy danie i pieczemy 20 minut.
Nakładamy na talerze i posypujemy posiekanym koperkiem.
Do naczynia do zapiekania wrzucamy ugotowany makaron i dodajemy tuńczyka razem z zalewą. Dodajemy także podsmażone na maśle pieczarki oraz uduszone warzywa.
Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy zioła prowansalskie oraz pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy.
Wlewamy śmietanę z serem do reszty składników. Mieszamy i oprószamy dużą ilością pieprzu. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, wstawiamy danie i pieczemy 20 minut.
Nakładamy na talerze i posypujemy posiekanym koperkiem.