WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2144]

Makaron z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na sycący i zarazem bezmięsny obiad składający się z makaronu penne i warzyw odpowiednio przyprawionych.

Makaron z warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Makaron z warzywami

 

  • Ok. 200 g makaronu penne
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 papryki czerwonej
  • Kawałek pora zielonej części
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku
  • Szczypta ostrej papryki w proszku
  • Szczypta słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • Żółty ser do podania

Sposób przygotowania:

Makaron z warzywami

ETAP 1:

Marchewkę ugotować ze skórką. Obrać i pokroić w kostkę. Fasolę czerwoną odcedzić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną. Smażyć pod przykryciem, aż zmięknie.

Dodać pokrojonego na kawałki pora, marchewkę i fasolę. Wymieszać i przesmażyć. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą w proszku oraz przyprawą włoską. Wymieszać.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić w garnku. Dodać usmażone warzywa i dokładnie wymieszać.

Wykładać na talerze. Można posypać startym żółtym serem.

Makaron z warzywami
Ugotowany makaron wymieszany w garnku z warzywami
Makaron z warzywami
Usmażone warzywa przełożone do ugotowanego makaronu
Makaron z warzywami
Ugotowany w wodzie i odcedzony makaron penne
Makaron z warzywami
Usmażone warzywa doprawione solą, pieprzem i przyprawą włoską
Makaron z warzywami
Cebula z czosnkiem włożone na patelnię