gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Makaron z warzywami i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaron świderki z sosem z warzywami, pieczarkami i kiełbasą podaję jako danie główne na obiad. Polecam.

Makaron z warzywami i kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z warzywami i kiełbasą

 

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 pora
  • 250 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • 400 gram kiełbasy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 1 opakowanie makaronu świderki

Sposób przygotowania:

Makaron z warzywami i kiełbasą
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Na dno głębszej patelni wlewamy oliwę i wkładamy pokrojoną w paski czerwona paprykę. Por oraz cebulę drobno siekamy i dodajemy do papryki. Kapustę szatkujemy i przekładamy do warzyw. Kiełbasę kroimy w kostkę, a pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Całość dusimy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie (od czasu do czasu mieszamy). Na koniec dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: sól, pieprz i ostra paprykę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i podsmażamy przez chwilę. Porcję makaronu wykładamy na talerz i polewamy sosem warzywnym z kiełbasą.
Makaron z warzywami i kiełbasą
Do głębszej patelni przekładamy pokrojoną w paski czerwona papryke.
Makaron z warzywami i kiełbasą
Kapustę szatkujemy i przekładamy do warzyw.
Makaron z warzywami i kiełbasą
Kiełbasę kroimy w kostkę, a pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
Makaron z warzywami i kiełbasą
Na koniec dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.