jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Makaron z wątróbką i fasolą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To danie z serii: szybko, tanio i smacznie, czyli takie, które większość z nas pewno preferuje. Wątróbka fajnie łączy się z fasolką, a wartość energetyczną dania podnosi dodatek makaronu.

Makaron z wątróbką i fasolą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron z wątróbką i fasolą

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej,
  • 2 cebule,
  • 300 gram fasolki szparagowej,
  • 400 gram dowolnego makaronu,
  • Olej,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Sól,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • Czerwony pieprz do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makaron z wątróbką i fasolą

ETAP 1

Makaron z wątróbką i fasolą
umytą fasolkę dzielimy na mniejsze części

Fasolkę myjemy, usuwamy końcówki, przekrawamy na połowę i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy.

ETAP 2

Makaron z wątróbką i fasolą
wątróbkę oczyszczamy z błon

Wątróbkę przepłukujemy i osuszamy.

ETAP 3

Makaron z wątróbką i fasolą
Na cebuli przysmażamy wątróbkę

Cebulę obieramy, przekrawamy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną delikatnie rumienimy na oleju. Do miękkiej dodajemy wątróbkę. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i smażymy do momentu jak wątróbka będzie gotowa.

ETAP 4

Makaron z wątróbką i fasolą
makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu

Między czasie makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowe odcedzamy

ETAP 5

Makaron z wątróbką i fasolą
Ugotowaną fasolkę łączymy z wątróbką

Pod koniec smażenia do wątróbki dodajemy fasolkę. Gdy fasolka połączy się z wątróbką dodajemy makaron i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło.