Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 309]

Francuskie koszyczki z rabarbarem w konfiturze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To bardzo szybki i smaczny deserek. Rabarbar w konfiturze z czarnej porzeczki w cieście francuskim. W sam raz dla niespodziewanych gości. Dobry dodatek do kawki, czy też herbatki.

Francuskie koszyczki z rabarbarem w konfiturze

Składniki:

Francuskie koszyczki z rabarbarem w konfiturze

 

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 2 łyżeczki cukru kryształu
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 5 łyżeczek konfitury z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Francuskie koszyczki z rabarbarem w konfiturze

1.

Francuskie koszyczki z rabarbarem w konfiturze
Umycie, obranie i pokrojenie rabarbaru i wymieszanie z cukrem

Przygotowałam rabarbar, który umyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Następnie wymieszałam z cukrem w misce.

2.

Francuskie koszyczki z rabarbarem w konfiturze
Pocięcie radełkiem ciasta francuskiego na kwadraty

Teraz przygotowałam foremki silikonowe oraz ciasto francuskie pocięłam radełkiem na w miarę równie kwadraty.

3.

Francuskie koszyczki z rabarbarem w konfiturze
Wylepienie foremek silikonowych ciastem francuskim

Każdą foremkę silikonową wylepiłam dokładnie ciastem francuskim.

4.

Francuskie koszyczki z rabarbarem w konfiturze
Wymieszanie odsączonego rabarbaru z konfiturą

Rabarbar odsączyłam z nadmiaru soku, przekładając go do kolejnej miski. Dodałam teraz konfiturę z czarnej porzeczki i dokładnie wymieszałam.

5.

Francuskie koszyczki z rabarbarem w konfiturze
Napełnianie foremek i przyklejenie ucha z ciasta francuskiego

Teraz każdą foremkę wylepioną ciastem napełniłam rabarbarem z konfiturą. Do każdej foremki wycięłam ucho z ciasto francuskiego, które dolepiłam.

6.

Francuskie koszyczki z rabarbarem w konfiturze

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i kiedy osiągnął swoją temperaturę to włożyłam foremki z ciastem na czas 15 - 20 minut.

7.

Francuskie koszyczki z rabarbarem w konfiturze

Kiedy koszyczki były już upieczone to pozostawiłam je przez jakiś czas w piekarniku, do lekkiego ostygnięcia.

8.

Francuskie koszyczki z rabarbarem w konfiturze

Smacznego !