Sposób przygotowania:
Śledzie z warzywami i rodzynkamiETAP 1:
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( poza porem). Por pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić por i zeszklić. Następnie wrzucić rozdrobnione warzywa. Przesmażyć dwie minuty i podlać szklanką wody. Dusić do miękkości. Jeśli płyn odparuje, a warzywa nadal będą twarde jeszcze dodać wody ( u mnie wyszło około 400 ml wody).
ETAP 2:
Mniej więcej w połowie duszenia warzyw dodać rodzynki. W między czasie ogórka i jabłko pokroić w drobna kostkę.
ETAP 3:
Dodać do warzyw na około 5-7 minut przed końcem duszenia. W malej miseczce wymieszać 50 ml wody, z ketchupem i koncentratem oraz sosem teryiaki. Dodać na patelnię. Doprawić do wrzenia gotować całość jeszcze około minuty. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Śledzie odsączyć z zalewy i pokroić w dużą kostkę. Dodać do warzyw, doprawić octem, dobrze wymieszać i odstawić na noc do lodówki.