monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Śledzie z warzywami i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 111
         
ocena: 0/5 głosów: 0

I ostatnia śledziowa propozycja. Jest tak smaczne, że już część zjadłam więc nie wiem czy wszytko wytrzyma do świąt.

Śledzie z warzywami i rodzynkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śledzie z warzywami i rodzynkami

 

  • 150 g marchewki
  • 60 g pietruszki
  • 35 g selera
  • 90 g pora
  • 75 g ogórków konserwowych
  • 1 małe jabłko-75 g ( waga po obraniu i usunięciu pestek)
  • 15 g rodzynek
  • 230 g śledzia z zalewy octowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 30 g ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki sosu teryiaki
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Śledzie z warzywami i rodzynkami
.

ETAP 1:

Śledzie z warzywami i rodzynkami
starte warzywa dusić do miękkości na patelni

Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( poza porem). Por pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić por i zeszklić. Następnie wrzucić rozdrobnione warzywa. Przesmażyć dwie minuty i podlać szklanką wody. Dusić do miękkości. Jeśli płyn odparuje, a warzywa nadal będą twarde jeszcze dodać wody ( u mnie wyszło około 400 ml wody).

ETAP 2:

Śledzie z warzywami i rodzynkami
do warzyw dodać rodzynki aby i one zmiękły

Mniej więcej w połowie duszenia warzyw dodać rodzynki. W między czasie ogórka i jabłko pokroić w drobna kostkę.

ETAP 3:

Śledzie z warzywami i rodzynkami
jabłko i ogórka konserwowego pokroić w kostkę i dodać do warzyw

Dodać do warzyw na około 5-7 minut przed końcem duszenia. W malej miseczce wymieszać 50 ml wody, z ketchupem i koncentratem oraz sosem teryiaki. Dodać na patelnię. Doprawić do wrzenia gotować całość jeszcze około minuty. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.


Śledzie odsączyć z zalewy i pokroić w dużą kostkę. Dodać do warzyw, doprawić octem, dobrze wymieszać i odstawić na noc do lodówki.