agf

agf

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaron z sosem trochę inaczej.

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

Składniki:

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym

 

  • 250 gram mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • 250 gram makaronu
  • 1 słoik sosu bolońskiego Łowicz
  • parę plastrów mozarelli
  • pomidorki koktajlowe

 

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę siekamy drobno, wyciskamy dwa ząbki czosnku i wrzucamy na patelnię. Dodajemy mięso mielone, solimy. Powinno się zaróżowić i lekko zarumienić. Po odcedzeniu makaron układamy w naczyniu żaroodpornym lub w prodiżu. Posypujemy pokrojonymi na ćwiarteczki pomidorkami koktajlowymi, zalewamy sosem bolońskim. Następnie nakładamy mięso z patelni i na wierzchu układamy plastry mozarelli. Pieczemy do momentu aż mięsko się przypiecze, a ser rozpuści. Smacznego!