domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Makaron z boczkiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny, sycący makaron z boczkiem i pieczarkami. Niezwykły aromat tego dania zachwyci nawet wymagających smakoszy.

Makaron z boczkiem i pieczarkami

Składniki:

Makaron z boczkiem i pieczarkami

 

 

 

  • 1 duża cebula;

 

  • 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe);

 

 

 

  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki;

 

  • sól i pieprz do smaku;

 

  • 40 dag makaronu tagliatelle;

Sposób przygotowania:

Makaron z boczkiem i pieczarkami
Najlepiej surowy wędzony boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. W czasie smażenia boczku pokroić cebulę i czosnek w drobną kostkę, wrzucić do boczku, smażyć, aż będzie złoty. Pieczarki pokroić w plastry, dodać do boczku i smażyć około 15 minut. W tym czasie ugotować makaron. Do patelni z boczkiem wlać śmietanę i mleko, dusić około 5-10 minut, dodać 4 łyżki posiekanej natki. Makaron wrzucić do sosu i smażyć razem około 5 minut, tak, żeby cały makaron był pokryty sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

makaron