KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Makarone ala Kristofe w parmezanie.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis prosto z Toskanii, to wyjątkowe danie podają w Chianti.

Makarone ala Kristofe w parmezanie. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makarone ala Kristofe w parmezanie.

 

  • garść włoskiego makaronu,
  • 50 gram startego parmezanu,
  • połowa puszki pomidorów bez skórek,
  • 2 żabki czosnku,
  • szalotka,
  • mała gałązka bazylii,
  • sól, pieprz do smaku,
  • dobra oliwa,

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makarone ala Kristofe w parmezanie.
Jako pierwsze przygotowujemy chrupiący talerzyk z parmezanu, wiórki wsypujemy na gorącą patelnię i smażymy do osiągnięcia zwartej skorupki, gorący cienki placek parmezanu możemy formować na kształt miseczki, gotowa odstawiamy do wystygnięcia. Następnie sporządzamy sos, posiekany czosnek, szalotkę smażymy na patelni, dodajemy pomidory, dużo bazylii, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy parmezanem. Szybko gotujemy makaron, tak aby był all dente, do gotowego talerzyka z parmezanu wkładamy makaron, polewamy sosem, posypujemy świeża pokrojoną bazylią. Ale pychotka.....Pierwszy raz to danie jadłem w Toskanii w Chianti w pięknej dwunastowiecznej restauracji " Castello La Leccia ", szef kuchni zdradził kilka tajników i oto powstało moje danie. Polecam dobre czerwone wytrawne wino z rejonu Chianti z kogutkiem, to będzie kropka nad iiiiiiiiiii.
Makarone ala Kristofe w parmezanie.
Starte wiórki parmezanu smażymy na patelni.
Makarone ala Kristofe w parmezanie.
Formujemy kształtna miseczkę z parmezanu.
Makarone ala Kristofe w parmezanie.
Przygotowujemy sos z dużą ilością bazylii,

Tagi:

makaron beza bezy