nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Makaronowa jajecznica z czerwoną fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo sycący posiłek, który nadaje się zarówno w ramach śniadania, jak i kolacji, czy szybkiej przekąski. W takiej jajecznicy można wykorzystać wcześniej ugotowany makaron, który przykładowo pozostał nam od innego dania.

Makaronowa jajecznica z czerwoną fasolką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowa jajecznica z czerwoną fasolką

 

Sposób przygotowania:

Makaronowa jajecznica z czerwoną fasolką
Makaron kokardki ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać ugotowany wcześniej i odcedzony makaron oraz przeciśnięte przez wyciskacz ząbki czosnku. Cebulę z czosnkiem i makaronem umieszczone i podgrzewane na patelni obsypać sporą dawką słodkiej mielonej papryki i oregano, a także odrobiną kminku oraz szczyptą chili. Wszystko przez chwilę podsmażać mieszając od czasu do czasu, a następnie dodać odcedzoną z zalewy czerwoną fasolkę z puszki. Wymieszać dodaną fasolkę z makaronem i na patelnię wbić jajka. Wymieszać jajka z pozostałymi składnikami podgrzewanymi na patelni i smażyć całość do momentu, aż jajka się zetną. Na sam koniec posolić makaronową jajecznicę do smaku, zamieszać i zdjąć patelnię z palnika.
Makaronowa jajecznica z czerwoną fasolką
Pokrojona cebula podsmażana na patelni na oliwie z oliwek.
Makaronowa jajecznica z czerwoną fasolką
Ugotowany makaron dodany na patelnię do cebuli obsypany przyprawami.
Makaronowa jajecznica z czerwoną fasolką
Odcedzona z zalewy czerwona fasolka z puszki dodana na patelnię do makaronu.
Makaronowa jajecznica z czerwoną fasolką
Jajka wbite do podsmażonego z cebulą i fasolką makaronu.