Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Makaronowa zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lazania z cannelloni- wszystko jest możliwe, wystarczy odrobina wyobraźni i przegląd kuchennych szafek ;-)

Makaronowa zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowa zapiekanka

 

  • 6 płatów makaronu lasagne
  • 12 sztuk makaronu cannelloni
  • 200g mielonego mięsa z indyka
  • olej
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • kawałeczek pora
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • oregano
  • 250g przecieru pomidorowego
  • 200g sera mozzarella

 

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka
Mielonym mięsem wypełniamy makaron cannelloni. Cebulę, pora i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Jak cebula się zeszkli, to dodajemy startą marchewkę i pokrojonego selera naciowego, całość mieszamy, smażymy przez kilka minut i zalewamy przecierem pomidorowym. Gotujemy przez 5 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron lasagne, przykrywamy częścią sosu, układamy cannelloni, zalewamy sosem, układamy makaron lasagne, zalewamy resztą sosu i posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok godzinę.
Makaronowa zapiekanka
Cannelloni wypełniamy mielonym mięsem z indyka
Makaronowa zapiekanka
Na patelni przygotowujemy warzywny sos pomidorowy
Makaronowa zapiekanka
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami wszystkie składniki
Makaronowa zapiekanka
Z wierzchu posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą