p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Makaronowa zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pożywna zapiekanka makaronowa z dodatkami

Makaronowa zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowa zapiekanka

 

  • 500 g makaronu świderki,
  • 25 dag boczku parzonego,
  • 1 szt cebula,
  • 2 łyżeczki przyprawy do dań,
  • 3 łyżeczki soli do gotowania makronu,
  • 150 ml śmietany,
  • szczypta gałki muszkatałowej,
  • szczypta chilli,
  • 2 szt jajko,
  • 25 dag sera tartego

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka
W garnku ugotować na pół twardo makaron z solą, a na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek, Do boczku dodać pokrojoną w kostke cebulę, doprawić przyprawą do dań, wymieszać i podsmażyć.Na prostokątną blaszkę nałożyć pierwszą warstwę zapiekanki, na spód makaron, boczek podsmażony z cebulą, posypać to startym serem, czynność powtórzyć. Przygotować sos ze śmietany, jajek i przypraw, ubić trzepaczką, a nastepnie wylać na zapiekankę.Całość zapiec około 25 minut w piekarniku o temp. 150 stopni z termoobiegiem, wszystkie składniki muszą tworzyć nie rozsypującą się całość, a wierzch musi być lekko zrumienić.Mój syn swój kawałek obficie polewa keczupem.
Makaronowa zapiekanka
W garnku gotujemy na pół twardo makaron z solą, a na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek
Makaronowa zapiekanka
kładziemy makaron, boczek podsmażony z cebulą, posypujemy startym serem, czynność powtarzamy
Makaronowa zapiekanka
Przygotowujemy sos ze śmietany, jajek i przypraw, który ubijamy trzepaczką
Makaronowa zapiekanka
Mój syn po pokrojeniu swój kawałek obficie polewa keczupem.