Sposób przygotowania:
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości, odcedzić. Naczynie do zapiekania posmarować lekko olejem, wyłożyć do niego makaron. Jajka rozbełtać, dokładnie wymieszać ze śmietaną, 1/2 łyżeczki soli ziołowej i pieprzem. Wylać na makaron. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej mięso (użyłam zmielonej szynki). Smażyć kilka minut co chwilę mieszając. Do mięsa dodać pomidory razem z zalewą, oregano, czosnek granulowany, przyprawę do mięs i trochę soli ziołowej. Wszystko gotować bez przykrycia, aż prawie cały płyn odparuje. Mięso rozłożyć na makaronie. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na mięsie. Zapiekankę zapiekać w 200 stopniach przez ok. 25-30 minut. Gotową zapiekankę podzielić na porcje.
Janina Dąbrowska