Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zapiekanka z makaronu wstążki z mięsem mielonym wieprzowym i pomidorami z puszki, zapiekana z tartym żółtym serem.

Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym

 

  • 200 g makaronu wstążki
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany homogenizowanej 12%
  • sól ziołowa do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 cebuli
  • 400 g pomidorów krojonych bez skórki (z puszki)
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • 1 czubata łyżeczka oregano
  • 25 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości, odcedzić. Naczynie do zapiekania posmarować lekko olejem, wyłożyć do niego makaron. Jajka rozbełtać, dokładnie wymieszać ze śmietaną, 1/2 łyżeczki soli ziołowej i pieprzem. Wylać na makaron. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej mięso (użyłam zmielonej szynki). Smażyć kilka minut co chwilę mieszając. Do mięsa dodać pomidory razem z zalewą, oregano, czosnek granulowany, przyprawę do mięs i trochę soli ziołowej. Wszystko gotować bez przykrycia, aż prawie cały płyn odparuje. Mięso rozłożyć na makaronie. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na mięsie. Zapiekankę zapiekać w 200 stopniach przez ok. 25-30 minut. Gotową zapiekankę podzielić na porcje.
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym
Ugotowany i odcedzony makaron rozłożony w naczyniu do zapiekania.
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym
Rozbełtane jajka dokładnie wymieszane ze śmietaną i przyprawami.
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym
Podsmażone z pomidorami mięso rozłożone na makaronie.
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym
Starty na tarce o dużych oczkach ser rozłożony na mięsie.