katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Makaronowa zapiekanka z patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najczęściej mamy takie jedzonko gdy zostaje makaron od obiadu. Dodatki mogą być różne i zawsze jest smacznie.

Makaronowa zapiekanka z patelni

Składniki:

Makaronowa zapiekanka z patelni

 

  • makaron dowolny 25 dag
  • jajka 5 szt
  • ser żółty starty ok3/4 szkl
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • zioła (ulubione)

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka z patelni
Makaron gotujemy wg przepisu na op i osączamy.

Jajka wybijamy do dużej miski i lekko roztrzepujemy. Pieczarki kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju albo maśle. Odstawiamy do przestygnięcia. Natkę płuczemy i drobno siekamy. Do miski z jajkami dodajemy makaron, pieczarki, ser i pietruszkę. Doprawiamy do smaku przyprawami i wszystko mieszamy.

Na małej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wykładamy część makaronowej masy(resztę smażymy jako drugą porcję). Dobrze podsmażyć i odwrócić jak placek na drugą stronę (ja miałam dużą patelnię więc tylko przemieszałam).

Na mniejszej patelni wychodzą dwa ładne placki, można je posypać serem i polać ulubionym sosem.