Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serami
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i ostrą czerwona papryką. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobina oliwy z oliwek.
Makaron
gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Paprykę kroimy w kosteczkę, pomidorki na ćwiartki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
W garnku podgrzewamy mleko ze śmietaną oraz mąką. Dodajemy pokrojony serek topiony oraz ser gorgonzola. Czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujmy do momentu rozpuszczenia serów i zgęstnienia sosu.
Gotowy sos mieszamy z makaronem i kurczakiem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wierzch obsypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180*C.
Makaron
gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Paprykę kroimy w kosteczkę, pomidorki na ćwiartki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
W garnku podgrzewamy mleko ze śmietaną oraz mąką. Dodajemy pokrojony serek topiony oraz ser gorgonzola. Czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujmy do momentu rozpuszczenia serów i zgęstnienia sosu.
Gotowy sos mieszamy z makaronem i kurczakiem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wierzch obsypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180*C.