Sposób przygotowania:
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą
Makaron ugotowałam w osolonym wrzątku na pół-twardo, osączyłam. Cebulę i paprykę pokroiłam w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam na miej cebulę, paprykę i chorizo. Następnie dodałam pomidory z puszki (bez sosu), całość doprawiłam solą, pieprzem i chili i smażyłam jeszcze 5 minut. Do sosu dodałam makaron i przecier z pomidorów połaczony z połową śmietany, wymieszałam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Z wierzchu posypałam startym serem i zalałam sosem z jajka rozbełtanego z resztą śmietany oraz odrobiną soli i pieprzu. Zapiekankę przykryłam folią aluminiową i zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut, przy czym na ostatnie 5 minut zdjęłam przykrycie. Podałam posypane odrobiną startego sera i posiekaną natką.